Ayurveda beskriver alt levende ud fra de fem elementer æter, luft, ild, vand og jord, der i kombinationer udgør de tre livsenergier, som kaldes doshaer: Vata, Pitta og Kapha.

 

 Hvert eneste menneske er fra undfangelsestidspunktet tildelt kvaliteter eller ”gaver” fra de forskellige elementer, hver i sin enestående fordeling. Denne særlige individuelle sammensætning er vores medfødte natur, vores konstitution og karakter. Denne tilstand kaldes prakriti og varer livet ud.

 

Alle mennesker indeholder alle tre doshaer, men er sædvanligvis domineret af en dosha eller to (typisk med overvægt af den ene), kun meget sjældent ses en ligelig fordeling af alle tre doshaer. Når vi er i balance, er vores unikke dosha-sammensætning, vores prakriti, et livspotentiale og en positiv drivkraft, som giver os dynamisk ligevægt, velvære og sundhed på alle planer.

 

Gennem livet påvirkes vi af omstændigheder der kan invadere vores prakriti og slå os ud af balance. Det er midlertidige tilstande af kortere eller længere varighed, som kaldes vikriti, hvilket betyder afvigelser fra naturen.

 

 Her er en kort beskrivelse af  Vata, Pitta og Kapha.  Prøv at se dem for dig, som om de var personer. Måske kan du genkende dig selv, nogen fra vennekredsen, din familie eller din arbejdsplads i beskrivelserne.

 

 Vata er den entusiastiske type, meget bevægelig, påvirkelig, idérig, let-til-bens, multitaskende, hurtig og nem at begejstre. Vata er luft og æter. Vata kan være som vinden blæser og meget følelsespåvirkede. Vata hader rutiner. Vata bliver let kolde og tørre og har tendens til ledsmerter, nervøsitet, hudproblemer og knogleskørhed. Vata behøver regelmæssighed, ro, jordforbindelse, en masse varme, fugt og ekstra fedtstof.

 

 Pitta er den ambitiøse målrettede type, den der udtænker planer. Pitta er dominerende og kan blive rasende, hvis andre ikke lige er med på planerne. Pitta er ild og vand. Pitta er brændende engageret, meget mental og perfektionistisk med tendens til at overanstrenge sig. Pitta bliver let varm og har en stærk fordøjelsesild (kaldet Agni). Pitta kan have problemer med halsbrand, migræne, for meget syre i kroppen og forskellige inflammatoriske problemer. Pitta behøver ro, enkelhed, kølighed, et godt grin og perioder uden planer.

 

 Kapha er den stabile og trofaste type. Kapha er fast, lidt tung, langsom og ikke sådan lige at få med på ideerne, kan gå helt i baglås under pres. De nære relationer betyder meget for Kapha. Kapha er jord og vand. Kapha er fast, langmodig, stabil og har en særlig evne til at være i processer. Kapha har tendens til et lavt stofskifte, til at danne slim og har svært ved at fordøje fede ting og mælkeprodukter. Kapha behøver aktivitet, dedikation, motion og bevægelse. Kapha trænger til varme, både fysisk og i relationer.

 

Alle mennesker er en sammensætning af de tre doshaer. Hos nogen dominerer den ene energi meget tydeligt, hos andre er det mere blandet. Du kan udskrive og udfylde en doshatest HER for at få et praj om, hvilken sammensætning, du mon selv er.

De tre livsenergier: Vata, Pitta, Kapha